Meedoen aan sport en cultuur voor volwassenen

22 november 2022

In Zaanstad moet iedereen kunnen meedoen. Voor inwoners met weinig geld is het moeilijk om contributie voor bijvoorbeeld sport of muziekles te betalen. Meedoen aan sport en cultuur draagt bij aan meer kansengelijkheid en een betere gezondheid. Daarom vinden de PvdA Zaanstad en GroenLinks dat er sport en cultuurregeling voor volwassenen met een laag inkomen moet komen. Daarvoor hebben we een agenda initiatief ingediend om dit onderwerp met de gemeenteraad te bespreken.

Mensen in armoede leven korter en hebben minder jaren in goede gezondheid

Bekend is dat mensen uit een huishouden met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld ongeveer 5 jaar korter dan mensen met een hoger inkomen. Ook brengen mensen minder jaren door in goede gezondheid. Dat verschil bedraagt zelfs 14 jaar. Met de almaar stijgende kosten komt het meedoen aan sport en cultuur nog meer onder druk te staan. Als dat al niet het geval was. Dit kan bij een nog grotere groep leiden tot sociale uitsluiting en meer gezondheidsproblemen.

Het moet niet uitmaken in welke gemeente je woont of je kan meedoen aan sport en cultuur

Regelingen voor sport en cultuur voor inwoners met een laag inkomen valt onder gemeentelijk armoedebeleid. Daarom zetten we ons in om een sport en cultuurregeling in Zaanstad voor elkaar te krijgen. In Nederland hebben verschillende gemeenten al een regeling maar veel ook niet. Daarmee ontstaat ongelijkheid in Nederland. Daarom brengen wij dit initiatief ook onder de aandacht van de landelijke fractie. Vanuit landelijk armoedebeleid moet er geld komen om dit soort regelingen te betalen. Er wordt veel gesproken over preventieve gezondheid. Als PvdA Zaanstad zijn we ervan overtuigd dat mensen ondersteunen om mee te doen aan sport en cultuur helpt om lekker in je vel en lijf te zitten en dat helpt om zorgkosten te voorkomen.

Als Zaanstad moeten we vooruitlopen

De PvdA en GroenLinks vinden dat we een gemeente moeten zijn waarin we elkaar helpen. Door elkaar te ontmoeten in het verenigingsleven van sport en cultuur versterken we de Zaanse samenleving. Donderdag 24 november bespreken we ons initiatief in de gemeenteraad.

Het initiatief kunt u bekijken/downloaden via onderstaande knop.

Agendainitiatief

Geert Rijken
Raadslid PvdA Zaanstad